
Taxidermie

Taxidermie is een ambacht waarbij men een gestorven dier prepareert, zodat deze voor jaren bewaard kan blijven. Dit kan voor wetenschappelijke doeleinden zijn, maar evenzeer voor decoratie of als aandenken aan een huisdier.
​
De basisprincipes van taxidermie zijn redelijk eenvoudig:
-
het dier wordt gevild
-
de huid wordt gelooid zodat deze niet meer vergaat
-
de gelooide huid wordt op een kunstlichaam geplaatst
Ondanks dat het maar drie stappen zijn, vergt elke stap veel kennis en vaardigheid.
Het villen moet op zo een manier gebeuren dat de huid heel blijft, de vacht of veren niet uitvallen en alle details zoals oogleden zichtbaar blijven. De binnenkant van de huid moet ontdaan worden van alle spieren en vet.
Eenmaal proper kan men de huid looien. Dit houdt in dat de huid in verschillende baden gelegd wordt, met daarin telkens verschillende chemicaliën. In het geval van zoogdieren kan het looiproces weken tot maanden duren.
​
Het kunstlichaam kan op verschillende manieren gemaakt worden. Er is de mogelijkheid om een kunstlichaam uit houtwol te binden. Ook PU-schuim is een veel gebruikt materiaal. In alle gevallen is het de uitdaging om het kunstlichaam exact dezelfde vorm en afmetingen te geven als het echte lichaam. Als ultieme mogelijkheid om een exacte kopie te maken van het lichaam, kan men een mal en een afgietsel van het lichaam maken.